Elis Lovrić je kantautorica i akademska glumica iz Labina. Melodioznošću svojih autorskih skladbi na la- binskoj cakavici, svom materinjem izričaju, približila je ovaj izniman govor slušateljima unutar i izvan granica Hrvatske (Italija, Poljska, Egipat, Srbija, Brazil). Labinska cakavica je dijalekt kojeg danas govori oko 10 tisuća ljudi s područja grada Labina, ali i davno iseljeni Istrijani po svijetu. Radi se o specifičnom i rijetko kome razumljivom, ali i vrlo melodičnom dijalektu. Elis Lovrić na toj besedi svoje obitelji već više od desetljeća piše pjesme, koje sama i uglazbljuje. Kao glazbena izvođačica, uz gitaru ima i rijetku moć da zarobi slušatelja i prikuje ga uz stihove i glazbu, bez obzira na jezik kojim pjeva (a pjeva na sedam jezika, od kojih i govori pet). Uz to je i uspješna glumica na hrvatskim i talijanskim kazališnim daskama. Zbog vrlo emotivnih, iskrenih i odličnih nastupa, u Istri je odavno zovu istarska vila.

Muška klapa Kastav osnovana je u lipnju 1992. godine i od tada neprekidno i predano radi na očuvanju hrvatske glazbene baštine. O dugogodišnjem uspješnom radu najbolje svjedoče brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu od čega valja izdvojiti one na zborskim olimpijadama diljem svijeta. Pored brojnih nasupa u domovini, rado gostuju i izvan nje. Pjevali su u Argentini, Austriji, Brazilu, Italiji, Južnoj Koreji, Mađarskoj, Malti, Meksiku, Njemačkoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Srbiji i Španjolskoj. Klapa je izdala pet nosača zvuka.

Ženska klapa Kastav osnovana je u proljeće 1994. godine otkad kontinuirano djeluje. Klapa je od svojih početaka usmjerena na očuvanje folklorne baštine, posebno one glazbene, tako da njeguje narodne napjeve svoga kraja, Hrvatskog primorja i Istre, ali i one dalmatinskog podneblja. Rad ženske klape Kastav vrlo je intenzivan te bogat nagradama i priznanjima na nacionalnom i internacionalnom planu. Pohvaliti se mogu, pored brojnih nastupa u zemlji, nastupima i osvojenim nagradama i medaljama u Njemačkoj, Ita- liji, Španjolskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Rusiji, Latviji i Mađarskoj.