Festival

Kastafsko kulturno leto je kulturna manifestacija koja se održava u ljetnim mjesecima u gradu Kastvu u Hrvatskoj. Jedan od najstarijih ljetnih festivala na Kvarneru osnovan je 1992. godine. Festival obuhvaća glazbene, dramske, izložbene, filmske, književne, obrazovne i druge sadržaje. U Kastvu su nastupali svi važniji izvođači i umjetnici iz Hrvatske i regije (LET 3, Darko Rundek, Jinx, The Bambi Molesters, Amira Medunjanin, Damir Urban, TBF, Vatra, Massimo, Neno Belan, Rade Šerbedžija, Miroslav Tadić, Đorđe Balašević, Teatar Exit, Zijah Sokolović…). Također, sudjelovanjem brojnih inozemnih izvođača i umjetnika (Tommy Emmanuel, Igudesman&Yoo, Renato Borghetti, Franco Morone…) iz cijelog svijeta stvorena je međunarodna i interkulturalna dimenzija. Festivalski program 26. Kastafskog kulturnog leta okuplja neke od najkvalitetnijih glazbenih izvođača s ovih prostora, žanrovski sveobuhvatnu i raznoliku ponudu dramskih predstava te međunarodno priznate izvođače u sklopu Festivala gitare, kao i druge umjetnike u ostalim programskim linijama (izložbeni, dječji, filmski, književni program…). Prezentacijom raznih izričaja, žanrova i kulturnih proizvoda koje će predstaviti izvođači iz cijele Hrvatske i ostatka svijeta, ostvarit će se interkulturalna razmjena.

Lokacija

Grad Kastav je mjesto ispunjeno bogatom poviješću, kulturom i prelijepom prirodom. Prostorom dominira uzvisina od 365 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi stara gradska jezgra, nekada u potpunosti okružena zidinama i obrambenim kulama iz srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja. Osim što je poznat po velikom broju raznovrsnih kulturnih i društvenih događanja, Kastav se smatra i važnom eno-gastronomskom destinacijom s nekoliko vrhunskih restorana i reprezentativnim hotelom u samome središtu stare jezgre. Međutim, gosti koji dolaze u Kastav najprije se susreću s opuštenim Kastavkama i Kastavcima koji u parkovima, na ulicama, trgovima i terasama kafića svakodnevno uživaju na suncu uz blagi povjetarac i ”ćakulu”.

Udruga

Udruga Kastafsko kulturno leto već 19 godina uspješno organizira festival Kastafsko kulturno leto, čime je nastavila tradiciju koncepta ljetnog kulturnog programa u Kastvu. Kroz to razdoblje u Kastvu je nastupalo više tisuća izvođača iz raznih zemalja, a programe je posjetilo oko stotinu tisuća posjetitelja i posjetiteljica. Udruga je zaslužna za osnivanje malih zavičajnih muzeja na području Grada Kastva, a karakteristična je i bliska suradnja s amaterskom glumačkom skupinom Istarska vila iz Kastva te nizom drugih udruga. Misija Udruge Kastafsko kulturno leto je aktiviranje kulturnih resursa dostupnih na području Grada Kastva i okolice, pružanje mogućnosti kulturnog obrazovanja i konzumiranja kvalitetnih kulturnih proizvoda, poticanje aktivnog kritičkog razmišljanja kod konzumenata programa Udruge, razvoj umjetničkih i kreativnih potencijala na području Primorsko-goranske županije te suradnja i povezivanje s različitim tradicijama i kulturama. Strateški ciljevi organizacije su osiguravanje kontinuirane kulturne ponude u Gradu Kastvu, povećanje utjecaja na razvoj kulturne politike Grada Kastva i pružanje stručne i logističke potpore manjim organizacijama s područja Grada Kastva i Primorsko-goranske županije. Posebni ciljevi organizacije su održavanje i razvoj festivala Kastafsko kulturno leto te izrada strateških i analitičkih dokumenata s ciljem praćenja tržišnih trendova.

Festivalski ured

Festivalski ured nezaobilazno je mjesto za sve ljubitelje KKL-a i ljetnih druženja. Nalazi se na adresi Trg Matka Laginje 4, u neposrednoj blizini povijesne Voltice, na putu koji vodi do pozornice Crekvina. U našem uredu možete kupiti ulaznice za sva ovogodišnja događanja, informirati se o programima, preuzeti informativne materijale, prolistati časopise i knjige s naših polica ili jednostavno odmoriti uz ”ćakulu” s našim osobljem.